Meiringspoort (waterval) - Price Albert - Swartbergpass.

Een rit van ongeveer 185 km lang  stond op het programma. De waterval Meiringspoort - Stad Price Albert en Swartbergpass stond op het programma, om te bezoeken.

De eerste stop was de waterval Meiringspoort. Men zou deze kunnen vergelijken zijn met Rust en Vrede. Vanop de parkeerplaats  naar dewaterval was mooi. Volgens een legende zou de waterral de bron zijn van een romantisch verhaal en zou hieraan zijn naam te danken hebben.

 

Prince Albert

Het dorp ligt in een semi-woestijngebied (de grens met de Klein en Groot Karoo). Dank zij de fruitteelt, olijventeelt maar voornamelijk de schapenboeren beheren deze regio. 

 In de namiddag reden wij terug richting Oudtshoorn, en dit via de Swartbergpass. Deze pass staat beschreven als zijnde een van de mooiste van Zuid Afrika. Uitkijken was de boodschap omdat de weg gekend stond als “De Hel”.

 

Swartbergpass

Rond 1860 waren er slechts twee passen die moeilijk toegankelijk waren en op sommige plaatsen zelfs gevaarlijk. Het Swartbergmassief scheidde hier de Grote en Kleine Karoo. Reizigers moesten dus gebruik maken van de Seven Weeks Pas of Meiringspoort.

Beide passen volgde de loop van de rivier langs nauwe kloven die vaak dagenlang niet toegankelijk waren vanwege het hoge water. In 1875 was na overstromingen de maat vol voor de lokale boeren die een petitie indiende om een nieuw, betrouwbaar traject aan te leggen.

Meiringspoort - Prince Albert - Swartbergpass