Franschhoek is een dorp, in de gemeente Stellenbosch. Het ligt op zo'n 75 kilometer van Kaapstad en is een van de oudste plaatsen in Zuid-Afrika. 

Het dorp heette oorspronkelijk Olifantshoek, vanwege de vele olifanten die hier in de vallei voorkwamen. 

De kolonisten aan de Kaap begonnen de buurt daarom al snel "Fransche Kwartier" of "Fransche Hoek" te noemen en in de 18e eeuw wordt de naam van het dorpje officieel "Franschen Hoek", later vereenvoudigd tot Franschhoek. 

Vandaag de dag zijn er nog vrij veel restanten uit de hugenootse tijd te vinden. Niet alleen de familienamen, maar ook de namen van veel wijnlandgoederen, zoals La Motte, La Cotte, Cabrière, Provence, Chamonix, Bien Donné, Champagne, Dieu Donné en Le Dauphiné. Bien Donné is vandaag de dag een belangrijk landbouwkundig onderzoeksstation.

 

Haute Cabriere

Is een wijndomein in Stellenbosch. Wij hadden het genoegen om een rondleiding te krijgen van de eigenares. Zij bracht ons naar de plaats waar de wijndruiven stonden en vervolgens liet zij ons ook het schooltje zien die zij hadden opgericht. Hier konden de kinderen van de werknemers onder leiding van een lerares studeren. Zo konden de werknemers op het domein werken en zich geen zorgen hoeven te maken om hun kinderen. Dit was een initiatief van de eigenaars van het domein.