Vandaag stond een rit naar Tsitsikamma via de mooie tuinroute. Het was echt genieten van de mooie streek. In de namiddag was het een bezoek aan het reservaat Bird of Eden en Monkeyland.

In Tsitsikamma, wat zo veel betekent als "kristal helder water", bezochten wij het reservaat met dezelfde naam als het stadje. Tsitsikamma, is een plaats om van weg te dromen. In deze regio het hele jaar door een gematigd klimaat.In Tsitsikamma Nationaal Park kom je in de eerste plaats om te genieten maar vooral om te wandelen.

Wie bij de drie hangbruggen wil geraken moet heel wat trappen trotseren. Zo telt zowel de route naar de eerste hangbrug als de terugweg vanaf de andere twee bruggen, 118 trappen over een helling van een kleine 150 meter. Dan hebben we nog niet de andere trappen meegeteld die de gehele route afwerken. Zwaar klim- of stapwerk is het alvast niet en al bij al is deze relatief  een kleine inspanning.

Eens over de hangbrug heb je een mooi uitzicht over de monding van de Stormsrivier die zich een weg baant tussen steile, scherp uitgesleten rotswanden. 

------------

In de namiddag bezoeken wij het monkeyland en  bird of eden. Onbegonnen werk was het om de twee parken nog te bezoeken, gezien het late uur, dus splitste de groep zich in twee

-------

In bird of eden werden alle volgels die in Zuid Afrika leefden ondergebracht. 

 

Monkeyland is uniek in dat opzicht dat er verschillende soorten primaten zitten, en ook dat ze niet zijn opgesloten.

De primaten zijn dan ook niet te vinden op vooraf bepaalde punten.

De safari's, die leuk en spannend zijn, zijn ook educatieve opgevat. Bij het verlaten van het monkeyland heeft iedereen een andere kijken op de primaten. 

Het is leuk op de primaten bezig te zien in hun eigen biotoop.

Birds of Eden (naast Monkeyland) is 's werelds grootste vrije vlucht volière (50 meter hoog, die 23 000 vierkante meter bos). Birds of Eden herbergt meer dan 3.500 exemplaren en meer dan 280 soorten, de grootste nadruk wordt gelegd op Afrikaanse vogels.