Omgeving Swellendam
 
Waenhuiskruis (grotten)
De grotten wilden we in ieder geval gezien hebben, De grotten konden namelijk alleen bereikt worden als het eb was, anders stond deze zeegrot onder water. 
De weg ernaartoe was bezienswaardig, en liep over onverharde wegen. De wagen moesten we op ongeveer 1 km van de plaats achterlaten om zo te voet onze weg verder te zetten, langs het strand. Op gegeven ongenblik kwamen we aan trappen en zagen we grot. Het zeewater in de grot was zeer helder. Aangekomen in de grot was deze niet zo groot maar wel mooi. Er waren verschillende zalen die konden bezocht worden via een opening in de rotsen. 
 Bredasdorp
 Het dorp heeft een aantal leuke winkeltjes en galerieën. Aan de voet van het dorp  ligt het Heuningsberg Natuurreservaat. Een bezoek aan het scheepvaartmuseum staat eveneens op het programma. Het museum bestaat uit drie secties. In de voormalige Onafhankelijkheidskerk zijn ondermeer kanonnen, munten, en scheepsklokken te zien. In het bijbehorende Old Parsonage zijn allerlei voorwerpen gehuisvest die langs de kust zijn gevonden. Het Old Parsonage is een zogenaamd Strandveldhuis - een voorbeeld van Overberg-architectuur. In het Old Coach House tenslotte, vindt u antieke gereedschappen en machines.
 De Hoop Nature Reserve
 Het natuurreservaat De Hoop bereikt u via een ongeasfalteerde weg vanaf Bredasdorp. Het wordt gekenmerkt door een rijke verscheidenheid aan habitats, varierend van vlei en kalksteenvlakten tot zandduinen en zandstranden afgewisseld door rotsige inhammen. 
Het is de veilige omgeving voor meer dan 50 inheemse plantensoorten en verschillende zeldzame en bedreigde vogelsoorten. In dit gebied is ook de 14 km lange 'De Hoop vlei: een moeras van internationaal belang waar 12 van de 16 Zuid-Afrikaanse watervogelsoorten leven. Wild is ook goed vertegenwoordigd. Er is een grote bontebokpopulatie evenals Kaapse bergzebra's, elanden, bergrietbokken, vaalribbokken, springbokken, grysbokken, gewone duikers en steenbokken. Kijk ook uit naar kleinere zoogdieren zoals baviaan, kleine grijze mongoeste, woestijnlynx en de Kaapse vos.  De kraanvogel komt overigens ook veelvuldig voor in dit gebied.
Bij Malgas kan het gevoel ontstaan dat de wereld even ophoudt. Het dorp is meer een verzameling huizen aan de Breëe Rivier. Over deze rivier vaart een pontje heen-en-weer die middels mankracht wordt voortgestuwd. 

 

 

De Hoop - Bredadorp - Waenhuiskruis - Malgas