ojcow21Het nationaal park Ojcowski is niet ver van Krakow gelegen en is beroemd vanwege zijn geologische achtergrond. Als gevolg van erosie ontstonden hier talrijke holen, (400) grotten, ravijnen en rotsformaties met wonderlijke vormen. Hier wordt een deel van de „Jura Krakowsko- Częstochowska" en de rivierdalen van Prądnik en Sąspówka beschermd.

Het symbool van de Jura is het kenmerkende Maczuga Herkulesa - de Knuppel van Hercules - de grootste op zichzelf staande rots op 25 meter hoogte.

Er is hoofdzakelijk gemengd bos. De vegetatie bestaat hier uit hooggebergte gras en warmteminnende planten. Bijzonder rijk is hier de insectenwereld – meer dan 3300 soorten, en in de grotten houden zich verschillende soorten vleermuizen schuil.

Eén van de grotten die konden bezocht worden was De Duistere Grot. Deze kon enkel bezocht worden met gids (enkel Pools). De ingang was ongeveer 400 meter boven de zeespiegel gelegen, dus klimmen maar. De paden waren goed begaanbaar maar toch was het uitkijken voor uitstekende boomwortels. Voor men de grot betrad kreeg iedere bezoeker een kaars, er was namelijk geen electriciteit. 

Ook bekend in het nationaal park van Ojcow zijn de ruïnes van Kasteel van Ojcow. Een kasteel uit de 14de eeuw. Het kasteel (ruïne) is gelegen op een grote rotsformatie. 

Kapel boven het water.

Dit is een kapel die gebouwd werd boven het water (kleine beek), in 1901. Volgens een oude wet mocht er geen religieus gebouw gebouwd worden op de gronden van Ojcow, maar wel boven een rivier.