Onze-Lieve-Vrouw van Fatima in Krzeptówki in Zakopane

Dit is één van de oudste centra van de Fatima cultus in Polen. Het werd gebouwd als een offer voor het redden van het leven van paus Johannes Paulus II na de moordaanslag in 1981.

De oorsprong van het heiligdom kan worden getraceerd tot 1961 toen kardinaal Stefan Wyszynski de Pallottine opdracht gaf in Zakopane een beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima te bouwen, welke geschonken werd door de bisschop van Fatima. Het werd ondergebracht in een kapel dat gebouwd werd in 1951 naast het Pallottine verblijf in Krzeptówki. In de loop der jaren werd het heiligdom van Fatima sterk uitgebreid en is ook sterk verbonden met de Poolse paus.

In 1987 begonnen de werken aan de bouw van een grote kerk naast de kapel, als een dank voor het herstel van paus Johannes Paulus II na zijn aanslag op 13 mei 1981. Het gebouw is ontworpen door Stanislaw Tylka van Zakopane, en gebouwd door de lokale bevolking. De bouw werd voltooid in 1992. De kerk werd ingewijd door paus Johannes Paulus II op 7 juni 1997 tijdens zijn bedevaart naar Polen.

Het altaar waarop Paus Johannes Paulus II de mis had opgedragen in Zakopane is  hetzelfde als deze die de paus overal meenam als hij op bedevaart ging, en staat nu bekend als het Park van Fatima. Naast het altaar staat een standbeeld van paus Johannes Paulus II. In 2005 werd de kapel gewijd en zo herdenkt men de dood van de Poolse paus. Het heiligdom in Zakopane wordt elk jaar bezocht door ongeveer 300.000 pelgrims.