Villa Koliba - het eerste huis gebouwd in de Zakopane stijl, en ontworpen door Stanislaw Witkiewicz - en bevindt zich op KoĊ›cieliska Street, de oudste straat van Zakopane, waar we bij elke stap een ontmoeting hebben met historische huizen en boerderijen van het hoogland. Deze omgeving maakt het makkelijker om het idee van Stanislaw Witkiewicz begrijpen. 

Oorspronkelijk zag in 1901 Koliba er anders uit dan nu. 

De opeenvolgende eigenaars, veranderde het een paar keer. In 1935 werd het huis gekocht op een veiling door de Railway Adoptie Militaire. De nieuwe eigenaar kocht de villa met de bedoeling de apparaten in het vakantiehuis te behouden. In de loop van restauratie werken en de aanpassing werd het grootste gedeelte gesloopt ook de oude ovens, de unieke vloer, het decor aan de gevel, en in de binnenkant waren de motieven een kenmerk van art deco. 

Tijdens de bezetting, was de villa de zetel van Hitler en deze periode zonder enige schade overleefd. 

Het oudste deel van de vijf kamers zijn  ingericht in overeenstemming met de oorspronkelijke functies, de eetkamer, woonkamer en slaapkamer op de begane grond en de kamer Gnatowski zijn in de oorspronkelijke staat hersteld.